Pokusy
Výroba slizu
Sliz je klasickým chemickým pokusom. Ak ste znalci slizu, viete, že existuje viac druhov. My spomenieme kombináciu bieleho lepidla a bóraxu.
Budete potrebovať:
· práškový bórax
· vodu (ideálne destilovanú)
· 120 ml lepidla
· 2- litrovú misku
· odmerku
· potravinárske farbivo
Postup:
· Vylejte lepidlo do nádoby.
· Naplňte prázdnu nádobu od lepidla vodou a zmiešajte ju s lepidlom.
· Ak chce mať sliz farebný, pridajte pár kvapiek potravinárskeho farbiva.
· V inej nádobe zmiešajte šálku vody s čajovou lyžičkou bóraxu.
· Pomaly tam vlejte zmes lepidla.
· Mieste vytvárajúci sa sliz v rukách, kým nevyschne.
· Čím viac sa s ním budete hrať, tým bude pevnejší a menej lepkavý.
· Zabávajte sa!
· Sliz skladujte v chladničke, inak splesnivie.
Farebné kryštály
Roztok preháňadla necháte odpariť na tvrdom farebnom papieri ktorý dokáže dať kryštálom krásne farby. Kryštály vzniknú po vyschnutí papiera, takže ak papier položíte na slnko alebo miesto s dobrým vetraním, budete ich mať skôr. Na vytváranie kryštálov môžte skúsiť použiť aj iné chemikálie.
Budete potrebovať:
· tmavý tvrdý papier
· plech alebo panvicu
· teplú vodu
· preháňadlo
· nožnice
Postup:
· Pomocou nožníc vystrihnite z papiera tvar, ktorý pokryje spodok plechu alebo nádoby.
· Pridajte polievkovú lyžicu preháňadla do šálky naplnenej vodou do jednej štvrtiny a miešajte kým sa prášok nerozpustí.
· Na spodok plechu alebo panvice dajte papier a zalejte ho tekutinou.
· Keď sa voda odparí, uvidíte množstvo malých ostrých kryštálikov.
· Aby ste mohli kryštály preskúmať dokonale, použite zväčšovacie sklo.
· Miesto preháňadla môžte použiť aj kuchynskú soľ, ale kryštály nebudú také pekné. Dá sa experimentovať aj s potravinárskym farbivom pridaným do roztoku.
Sopka z jedlej sódy
Použite 2-litrovú fľašu, ktorá bude predstavovať vulkán, a erupciu máte za pár minút..
Budete potrebovať:
· 6 šálok múky
· 2 šálky soli
· 4 polievkové lyžice kuchynského oleja
· teplú vodu
· plastovú fľašu
· saponát
· potravinárske farbivo
· ocot
· plech na pečenie alebo panvicu
· 2 vrecká jedlej sódy
Postup:
· Najskôr vyrobte sopku. Zmiešajte múku, soľ, olej a 2 šálky vody.
· Z cesta vyformujte vulkán okolo plastovej fľaše, ktorú postavíte na plech. Nezapchajte dieru, ani nedávajte cesto do fľaše!
· Naplňte fľašu takmer po okraj horúcou vodou a pridajte červené potravinárske farbivo.
· Pridajte 6 kvapiek saponátu.
· Pridajte do roztoku dve polievkové lyžice jedlej sódy.
· Pomaly pridávajte ocot. Dajte pozor – sopka práve vybuchuje ...
Tipy:
· Krásna červená láva je výsledkom chemickej reakcie medzi sódou a octom.
· V tejto reakcii vzniká oxid uhličitý, ktorý je prítomný aj v skutočných sopkách.
· Vznikajúci plyn zvyšuje v nádobe tlak až kým nevybuble (vďaka saponátu).
· Pridaním trošky žltého farbiva bude láva ešte reálnejšia.
Boj s penou z jedlej sódy a octu
Penový boj je rozšírenie predchádzajúceho pokusu so sopkou z jedlej sódy. Prináša veľa zábavy a trochu špiny, ktorá sa ale dá ľahko vyčistiť – teda ak nepoužijete farbivo.
Budete potrebovať:
· prázdnu stlačiteľnú plastovú fľašu bez uzáveru
· vodu
· saponát
· jedlú sódu
· ocot
· potravinárske farbivo
Postup:
· Najskôr potrebujete pre každého jednu fľašu.
· Naplňte každú fľašu takmer celú teplou vodou a pridajte trocha saponátu.
· Zhromaždite zvyšný materiál. Ak chcete mať farebné bubliny, použite farbivo, ale pozor – farba môže nechať ťažko odstrániteľné škvrny na oblečení a iných povrchoch.
· Pridajte do fliaš jedlú sódu – asi dve polievkové lyžice.
· Pridržte rukou otvor a traste fľašou, aby ste vytvorili penu. Na bubliny pridajte trochu farbiva.
· Pridajte ocot. Ten začne reagovať. A môže sa medzi deťmi začať boj.
· NIKDY nepoužívajte uzáver. Ten by spravil z fľaše bombu, ktorá môže byť veľmi nebezpečná.
Neviditeľný atrament buď reaguje s inou látkou a tak sa stáva písmo viditeľné, alebo narúša štruktúru papiera a správa sa zjaví pri zohriatí papiera. Nehovoríme o ohni. Stačí teplo elektrickej žiarovky. Nasledovný recept z jedlej sódy je pekný, lebo nepotrebujete na odhalenie zohrievať papier, stačí ho len potrieť hroznovou šťavou.
Budete potrebovať:
· jedlú sódu
· papier
· vodu
· žiarovku
· štetec
· odmerku
· červenú hroznovú šťavu
Postup:
· Zmiešajte rovnaké množstvo vody a jedlej sódy.
· Štetcom namočeným v roztoku napíšte na biely papier tajnú správu.
· Nechajte atrament vyschnúť.
· Jedným zo spôsobov čítania je priloženie papiera k žiarovke. Jedlá sóda spôsobí, že text zhnedne.
· Je tiež možné obliať papier hroznovou šťavou, vtedy bude mať správa inú farbu.
Zmrzlina chutí deťom vždy. Táto kuchynská chémia nepotrebuje žiadne nádoby a preto je upratovanie veľmi ľahké.
Budete potrebovať:
· pol šálky mlieka
· pol šálky smotany na šľahanie
· štvrť šálky cukru
· vanilkový cukor
· pol šálky kuchynskej soli
· dve šálky ľadu
· litrové a štvorlitrové uzatvárateľné vrecko
· teplomer
· odmerky
Postup:
· Vložte cukor, mlieko, smotanu a vanilkový cukor do menšieho vrecka a dobre ho uzavrite.
· Do väčšieho vrecka vložte dve šálky ľadu.
· Použite teplomer na meranie a zaznamenávajte teplotu ľadu.
· Do vrecka s ľadom pridajte soľ.
· Vložte menšie vrecko do väčšieho a ten tiež dobre uzavrite.
· Mierne traste vreckom 10 – 15 minút, alebo pokiaľ sa jeho obsah nezmení na zmrzlinu.
· Teraz zmerajte teplotu zmesi ľadu a soli.
· Otvorte menšie vrecko a servírujte zmrzlinu.
Vysvetlenie:
Ľad musí prijímať energiu z okolia aby sa topil, pričom sa jeho skupenstvo mení z pevného na kvapalné. Ak používate ľad na schladenie surovín, ľad čerpá energiu z nich a z okolitého prostredia. Ak do ľadu pridáte soľ, zníži sa tým bo mrazu ľadu, takže z prostredia je treba odčerpať ešte viac energie na jeho roztopenie.
Polymérové lopty sú obmenou receptu na sliz. Postup ukazuje, ako takúto loptu vyrobiť.
Budete potrebovať:
· bórax
· kukuričný škrob
· biele tekuté lepidlo
· teplú vodu
· odmerky
· lyžicu na miešanie zmesi
· dve nádoby
· fixku
· hodinky
· pravítko
· uzatvárateľné vrecko
Postup:
· Označte jenu nádobu „bóraxový roztok“ a druhý „loptová zmes“.
· Do nádoby označenej „bóraxový roztok“ nalejte dve polievkové lyžice teplej vody a pridajte pol čajovej lyžičky bóraxu. Dobre rozmiešajte.
· No nádoby označenej „loptová zmes“ pridajte polievkovú lyžicu lepidla a pol čajovej lyžičky bóraxového roztoku, ktorý ste práve pripravili v druhej nádobe. Nemiešajte. Dovoľte zložkám reagovať samostatne po dobu 10 – 15 sekúnd a až potom ich zamiešajte. Keď sa už zmes nebude dať miešať, vyberte ju z pohára a začnite rukami modelovať loptu.
· Lopta bude spočiatku lepkavá a špinavá, ale ak sa s ňou budete hrať, stuhne.
· Keď už nie je lopta lepkavá, môžte ju začať hádzať a pozorovať jej skoky a odrazové vlastnosti.
· Môžte ju odkladať v uzatvárateľnom plastovom vrecku.
Cukrové kryštály nevzniknú za noc, takže tento projekt bude potrebovať nejaký čas. Je to ale dobrý spôsob ako sa naučiť niečo o tvorbe kryštálov a výsledok projektu je jedlý.
Budete potrebovať:
· šálku vody
· tri šálky cukru
· čistý sklenený pohár
· ceruzku alebo nôž na maslo
· šnúrku
· hrniec na zohriatie vody a vytvorenie roztoku
· lyžicu alebo varechu na miešanie
Postup:
· Pripravte si materiál.
· Uviažte šnúrku na ceruzku alebo nôž a vložte ju do skleneného pohára tak, aby sa nedotýkala stien. Upravte jej dĺžku tak, aby siahala až takmer na dno pohára, ale nedotýkala sa ho.
· Nechajte zovrieť vode. Pridávajte cukor až kým sa začne akumulovať na dne nádoby a nebude sa dať rozpustiť ani pri intenzívnom miešaní. Znamená to, že roztok je nasýtený. Ak nebudete mať nasýtený roztok, kryštály nevzniknú tak rýchlo. Ak ale pridáte viac cukru, kryštály vzniknú na nerozpustenom cukre, nie na šnúrke.
· Ak chcete farebné kryštály, pridajte potravinárske farbivo.
· Nalejte roztok do skleneného pohára so šnúrkou. Ak máte na dne nádoby nerozpustený cukor, zabráňte jeho preliatiu.
· Už po dni budete môcť pozorovať, ako sa začínajú vytvárať kryštály.
· Nechajte kryštály rásť, a ak sa vám budú zdať dosť veľké, môžte ich vybrať, vysušiť a zjesť.
Ide o pokus krajší ako sopka z jedlej sódy, ktorý je sprevádzaný úchvatnou erupciou.
Budete potrebovať:
· balíček cukríkov Mentos
· dvojlitrovú fľašu sódy
· tvrdú kartu
· skúmavku alebo hárok papiera
· zmeták na upratovanie
Postup:
· Najskôr si pripravte materiál. Cukríky Mentos môžete vymeniť aj za iné, ale potrebujete také, ktoré môžte zoradiť do pekného stĺpca s minimom miesta medzi nimi, majú zloženie podobné kriede a zmestia sa takmer presne do hrdla dvojlitrovej fľaše.
· Tiež môžete robiť pokus s ľubovoľnou sýtenou malinovkou, ale výsledok bude potom lepkavý.
· Najprv potrebujete zrovnať cukríky. Najjednoduchšie sa to dá spraviť pomocou skúmavky, alebo môžte z papiera spraviť rolku, ktorá obopne zoradené cukríky.
· Prikryte tvrdou kartou otvor na skúmavke alebo rolke papiera a otočte ju.
· Otvorte fľašu sódy. Erupcia prebehne veľmi rýchlo, takže buďte pripravení. Chcete do otvorenej fľaše po odstránení tvrdej karty spustiť všetky cukríky.
· Ak ste pripravení, spravte to a sledujte efekt!
Nemusí to byť obilie. Potrebujete železom obohatenú potravinu a magnet. Pamätajte, že železo je toxické, takže z jedla ho nedostanete veľké množstvo. Najlepšia cesta ako ho vidieť, je použiť magnet na miešanie jedla, opláchnuť ho vo vode, utrieť ho bielym papierovým obrúskom aby ste videli malé čierne piliny.
Budete potrebovať:
· dva až tri šálky obohatených obilnín
· magnet
· nádobu
· lyžicu alebo iný riad
· vodu
· mixér
· papierový obrúsok
Postup:
· Vložte obilniny do misky alebo mixéra.
· Pridajte dostatok vody, aby boli obilniny pod vodou. Poriadne zamiešajte lyžicou a rozdrvte obilniny.
· Miešajte magnetom. Železo je ťažké, preto bude klesať ku dnu, tak sa uistite, že ste magnetom prešli aj po dne nádoby.
· Sledujte čierne „chĺpky“ železa na magnete. Najlepšie ich uvidíte na bielom papierovom obrúsku.